AMIT TUDNI KELL !!!

A paintball szó festék harcot jelent, én mégis szeretem a játék szót használni. Érdekes és izgalmas kikapcsolódást nyújt mindenkinek, aki kipróbálja. Ha felkeltette az érdeklődésedet, próbálj egy csapatot összegyűjteni. Szólj az ismerőseidnek, barátaidnak, kollégáidnak, rokonaidnak, ellenségeidnek, mindenkinek, aki csak eszedbe jut. Sokan lesznek, akik kifogásokat keresnek, pl.: túl drága vagy nem érnek rá soha, stb., de ha erős az elhatározásod, nem adod fel. Ez egy játék, csapatjáték, még ha nem is ismered 100 %-ig a csapatod tagjait, a pályán meglátod, hamar összekovácsolódtok. Ha meg van a csapat, megbeszéltétek a játék időpontját, jelentkezz be a játékra. Ha egyeztettük az időpontot, lefoglaltad a pályát; - melyet egy személyes találkozás alkalmával, előleg befizetése véglegesít -, várd türelemmel a játék napját.

Öltözéked kényelmes legyen. Időjárástól függően öltözz rétegesen. Cipőd jó, ha tarja a bokád, nem csak aszfalton, ha nem terepen is jól kell tudnod benne mozogni. Ajánlott hozni kesztyűt és sapkát!

A játék napján, a megbeszélt időpontban pontosan illik megjelenni. Mikor kiértek a védőruhákat, védőmaszkot már kikészítettük, a fegyvereket összeraktuk, csak rátok várnak. A társaság két csoportra oszlk és beöltözik. Hölgyek a védőruha alá, védőmellényt kapnak. Ez után, egy úgynevezett eligazítást kaptok. Röviden bemutatjuk a fegyver működését, tulajdonságit, használatát, nyomatékosítjuk a védőmaszk fontosságát, szerepét, ismertetjük a játék szabályait, és annak megsértéséért járó retorziókat. Megbeszéljük, mi számít halálos találatnak, mit tegyél ha eltalálnak, kiesel, elfogy a lőszered, nem működik a fegyvered, stb. Ha a felmerülő kérdéseket is megválaszoltuk indulunk játszani. Minden pályánál ismertetjük a pálya határait és a területen ajánlott feladatot.

A játék folyamán a csapatot végigkísérik az ún. játékmesterek. Ők hivatottak a játékot lebonyolítani, figyelemmel kísérni a csapat munkáját, vitatott kérdéseket tisztázni. Emellett folyamatos technikai kiszolgálást nyújtnak, mely a zavartalan játékot teszi lehetővé. A játék addig tart, míg bírjátok energiával. Ez átlagosan 3-4 órát jelent. Aki ennyi ideig ugrál, bujkál, szaladgál az rendszerint elfárad, és megszomjazik, megéhezik. Jól esik végül leülni, megbeszélni a jelentősebb akciókat, az átélt élményeket egy üveg, frissítő mellett esetleg falatozás közben. Inni- és ennivalót hozhattok magatokkal, de a büfében is vásárolhattok.

Igény szerint, lehetőség van egy isteni bográcsgulyás elfogyasztására, amit előre kell jelezni!

JÁTÉKFORMÁK

A játéknak mindig valamilyen célt adunk. Ezáltal értelmet kap, és még izgalmasabbá válik. Rengeteg játékforma létezik, csak az emberi képzelőerő szab határokat. Kezdjük a terminálással, vagy másként, játék az utolsó emberig. Adott jelre a két csapat elindul egymás felé és az a célja, hogy minél több ellenfelet érvényes felületen eltaláljon.

Ez azért jó első játéknak, mert a játékosok jobban megismerik a pályát, a felszerelést, kicsit belerázódnak a dologba. Szokják, próbálgatják a mozgást a fedezékek között, ráéreznek a kezükben lévő markerra és magára a játékra. Ha már az adrenalin is magasabb szintre kerül a megszokottnál, és egy kicsit bemelegedtél a paintballba, jöhetnek bonyolultabb, nagyobb csapatmunkát igénylő feladatok.

Ilyen például a zászlószerzés. Játszhatják egy (középen) vagy két (egy-egy a bázison elhelyezett) zászlóra. Ekkor már nem fontos, hogy minden ellenfelet kilőjetek, elég, ha a zászlót megszerzitek, és a kijelölt helyre juttatjátok. Kedvelt játékforma a terület elfoglalás. Ekkor az egyik csapat elhelyezkedik a játéktéren bárhol és védelmi állásokat foglal el. Erre egy rövid idő áll rendelkezésre. Az idő lejárta után, a támadók megpróbálnak e területre behatolni, és semlegesíteni a védőket. A játéknak akkor van vége, ha a terület teljesen a támadók ellenőrzése alá került, ill. a védők sikeresen visszaverték a támadást.

Ennek a játéknak a kombinációja az ún. túszmentés. A feladat hasonló, mint az előző esetben, de a támadóknak nem az egész területet kell elfoglalniuk, hanem megtalálnia túszt (ami bármi lehet, pl.: zászló, vagy bármilyen tárgy) és kivinni a megjelölt pontra a játéktérről. Ennek a feladatnak a stratégiai megoldása, már összehangolt csapatmunkát igényel, úgy a támadók, mint a védők részéről.

Küzdhettek, persze zászlók helyett mondjuk lufikért, amiket ki kell lőni, és minél többet tudtok kilőni, annál több pontot szereztek. Ebből is látszik, hogy a játékformák igen sokoldalúak lehetnek.

Forrás: Paintball Világ I. évf. 2. szám

SCENARIO

Egész napos rendezvény. Számítani lehet min. 60-80 főre. Ide ellátogat mindenki, aki szereti a rendhagyóbb paintballt. A játék területe ekkor a laktanya 2/3 része egybefüggően, határok nélkül. Érkezés után a játékosok két csoportra oszlanak. A csapat kialakítja a vezérkart, mely a parancsnokból és a tisztekből áll, a többiek közlegények. A szervező elmondja az adott feladatot és kezdetét veszi a játék. Feladat például: megtalálni a csatatéren egy faládát. Amelyik csapat megtalálja a ládát kiveszi a benne található rakétát és fellövi. Ez után az a feladata, hogy védje a faládát a rakéta fellövésétől számított 1/2 óráig. Az ellenfélnek pedig a védelem megtörése a feladat. Játék értékelése. Amelyik csapat megtalálja a ládát kap 50 pontot. Ha 1/2 órán át meg tudja tartani védő pozícióját kap még 100 pontot. Amennyiben az ellenfél csapata felőrölte a védelmet, az kap 100 pontot, mert ő hajtotta végre a kiadott parancsot (mely ebben az esetben támadás-védés). A játék során kiesett halottakért is pontokat lehet szerezni, természetesen rangtól függően.

A nap folyamán van egy délelőtti és egy délutáni játék, közte egy szünet, amikor el lehet fogyasztani egy isteni bográcsgulyást. Számítani lehet pirotechnikára, életszerű harci helyzetekre és csupa olyan emberre, aki szereti a paintballt.

Regisztráció díja saját felszereléssel: 2.500.- Ft

Bérelt felszereléssel: 4.500.- Ft

Lőszer vásárlás 500 darabonként történik, 8 Ft/db áron.

CSAPATJÁTÉK

Kezdetben volt a kőbalta, majd a kard. A gyerekek fakardot kaptak és avval játszottak. A kínaiak feltalálták a lőport, az európai ember pedig puskát készített hozzá. Az ősemberek már ismerték a festéket, a tengerentúlon viszont megalkották a paintballt. Ma a világ számos táján, a felnőtt nagy gyerekek, teljes odaadással paintballt játszanak.

Az egész tulajdonképpen nem más, mint egy igazi csapatjáték, sport, szórakozás, nagy dili. Valódi kikapcsolást nyújt mindenkinek, aki kipróbálja. Hogyan is néz ki ez a pályán? Az izgalom nyomokban még érezhető az érkezéskor. Vajon milyen lesz, mit fogok majd tenni, hogyan fogok szerepelni, fáj-e ha eltalálnak? Megtörténik a beöltözés. Az utcáról besétált érdeklődőből nagy hirtelen egy igazi paintball játékos varázsolódik. Feláll a két csapat és kezdetét veszi a móka.

Eleinte mindenki a helyét keresi. Igyekszik befogadni az őt ért hatásokat, és valami módon lereagálni azokat. Aztán elkezdi feltalálni magát. Az ellenfelet próbálja kilesni, meg mer mozdulni, céloz, lő, talál, új fedezéket keres. Közben kitágul a kép. Feltűnik, hogy vannak csaptársai. Megérti, hogy feladatot kaptak, közös céljuk van, és azt együtt, összedolgozva, egymást segítve tudják megoldani. Az első botladozások, tétova helyezkedések után, egyszer csak elkapja az embert a lendület. A csapattagok stratégiát kezdenek kidolgozni, újabb és újabb ötletek, lehetőségek kezdenek kipattanni a fejekből.

A paintballnak ezt a sajátosságát cégek, nagyobb vállalkozások szívesen veszik igénybe. Egy alkalom során abszolút spontán módon lemérhető, mennyire tud együtt, egy célért, közösen küzdeni egy maroknyi ember. Érdekes az is, ahogyan bizonyos személyek átveszik az irányítást, és tanúságos a többiek válaszreakciója minderre. A paintballra épített team-building tréningek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a kollégákat összekovácsolt, hatékony csapattá formálják.

A játékos küzdelem érzése semmihez nem fogható, talán leírhatatlan. Már egy fedezék mögött gubbasztva is az ember megizzad, az ellenfél mozdulatát kémlelve. Szívverése felgyorsul, testhőmérséklete megemelkedik, az adrenalin a szervezetben az egekig szökik. Akár a régen játszott számháborúban. Nagy csata, nagy játék, ügyeskedés, rejtőzködés, az ellenfél becserkészése és végül az élmény. A játékot oldott, felszabadult jó kedvű élménybeszámoló szokta követni. Lehetőség van rá, hogy mindezt egy jó hideg üdítő vagy habzó sör mellett tegyétek meg. Esetleg tűz köré ülve bográcsozás, vagy nyársalás közben. Van, aki úgy érezheti, hogy a résztvevők ész nélkül, könyörtelenül loccsantják szét egymáson az ételfestéket tartalmazó lőszereket. A sportszerűség és tisztesség mai napig köztünk jár. Festékfegyverrel a kezében is ember tud maradni az, aki becsülettel játssza a harcot.

Ha érdekel, és kíváncsi vagy mit tartogat számodra a paintball, gyere el és éld át! A játék kikapcsol a hétköznapok szorításából, és új élménnyel gazdagít. A küzdelmet, hogy legyőzöd a félelmed, és ura tudsz lenni a helyzetnek, sikerként éled meg, mert az is. Próbáld ki önmagad, merj bátor lenni! Nincs veszteni valód, győzelemre születtél!

Forrás: Szentendre Hírharang 3. évf. 15. számKeresd a jelet!

Hasznos oldalak egy helyen!